Vi dykker ned i et kapittel fra vår nyeste bok, viser opptak fra vårt siste møte, forteller om styrets arbeid og introduserer vår nye generalsekretær Ole-Morten Midtgård.
Vi ser tilbake på en vår med mye aktivitet og spennende utfordringer. I starten av juni hadde vi strategisamling der høstens aktiviteter ble planlagt. Det ble også diskutert viktige temaer som mangfold i akademiet og hvordan vi kan styrke Industrielt råd ytterligere.
I dette nyhetsbrevet kan dere dykke ned i et kapittel fra vår nyeste bok, se opptak fra vårt siste møte, lese om styrets arbeid og møte vår nye generalsekretær Ole-Morten Midtgård. Mellom hvert nyhetsbrev kan du finne oppdatert informasjon på ny.ntva.no
Prisen ble utdelt på Lerchendal gård 10. juni. På bildet ser dere en fornøyd Tore M. Undeland som nettopp har mottatt medaljen fra Statsforvalter Frank Jenssen. Foto: Kai T. Dragland, NTNU.
Undeland, som er medlem i NTVA, får prisen for sin faglige pionervirksomhet innenfor et fagfelt med stor betydning for oss alle. Det handler om alt som får den moderne verden til å gå rundt ved hjelp av elektrisitet.
I 45 har Tore Undeland lagt ned en bemerkelsesverdig innsats som forsker, underviser og veileder på NTNU. Hans lærebok har vært en internasjonal bestselger i flere tiår. Hans pionervirksomhet innen fagfeltet har lagt grunnlaget for mange industrietableringer både i Norge og internasjonalt. Et godt samarbeid mellom industri, professor og student har vært viktig i så måte.
Undeland så også tidlig koplingen mellom elektrifisering og det grønne skiftet. Hans teknologiske nyvinninger har vært svært viktige i fornybar elektrisitet fra vind- og solkraft.
Se mer på Kongehusets nettsider.
Norges Tekniske Vitenskapsakademi har gleden av å ønske vår nye generalsekretær, Ole-Morten Midtgård, velkommen (Foto: Kai Dragland, NTNU). Etter en grundig utvelgelsesprosess med flere interessante kandidater, ble Midtgård valgt for sin solide bakgrunn innen både akademia og industri, samt hans engasjement for fri og åpen meningsutveksling. Han bringer med seg en unik kompetanse og et sterkt engasjement for vitenskapens rolle i samfunnsdebatten.
Ole-Morten Midtgård har vært professor siden 2004, først ved Universitetet i Agder, og fra 2012 ved NTNU. Han er utdannet sivilingeniør fra NTH med diplomoppgave fra CERN, og doktor ingeniør fra NTNU. Etter avlagt doktorgrad i 1997 jobbet han 6 år i norsk elektroteknisk industri, i ABB og Magtech. De siste 7 årene har han hatt tunge lederroller på NTNU, først som instituttleder 2017-2021, deretter som prodekan for bærekraft og innovasjon.
Midtgård synes NTVA er viktig, og at vi bør bli enda mer synlig og tydelig i samfunnsdebatten. Han er opptatt av fri og åpen meningsutveksling hvor forskjellige perspektiver kan brynes mot hverandre, på en bakgrunn av kunnskap. Midtgård sier: «Ofte dreier faglig uenighet seg om verdisyn og menneskelige valg. Dette er spesielt relevant innen teknologi. Samtidig er jeg opptatt av kritisk tenkning og vitenskap som «søken etter sannhet». Det krever kritisk sans og god trening å kunne skille mellom uenighet som skyldes forskjelligeperspektiver, og uenighet som bunner i falsk informasjon eller skjulte motiver. Her har vitenskapsakademier en viktig rolle å spille.»
Midtgård sier videre: «Jeg er imponert over NTVAs styre og Industrielt råd og kompetansen som finnes der. Medlemsmassens samlede kompetanse innen teknologi og naturvitenskap er også helt unik, og den må vi utnytte enda bedre. Jeg er glad for å ha en veldig god støttespiller i Lisa Marie Husby, i NTVAs administrasjon. Vi blir et godt team som vil samarbeide tett med styret og rådet for å realisere de målene som er satt. Ikke minst blir president Geir Egil Dahle Øien og leder for Industrielt råd, Ingvild Myhre, viktige samarbeidspartnere, rådgivere og støttespillere for oss.»
Geotermisk energi kan integreres sømløst i eksisterende energisystemer, effektivisere utnyttelse av spillvarme og totalt endre måten vi forsyner bygninger med kraft og varme. Dette ble diskutert under vårt møte i Trondheim 28. mai, der Norges Tekniske Vitenskapsakademi, GEAN og GCE Node dykket ned i samspillet mellom geotermisk energi og ulike sektorer, med særlig fokus på byggebransjen.
Opptaket fra seminaret kan du se på vår Youtube-kanal.
Fra vår siste bok "Bærekraft og digitalisering" tar vi denne gangen opp artikkelen "Grønn transisjon krever digital transisjon" av Tore Ulstein. Artikkelen fremhever hvordan digital teknologi er sentral i å fremme bærekraftig utvikling. Teknologier som digitale tvillinger, 3D-printing, og kunstig intelligens muliggjør ressursbesparelser og effektiviserer prosesser i ulike sektorer. Ved å integrere disse teknologiene kan samfunnet bedre utnytte sine ressurser og redusere miljøavtrykket betydelig.
Forfatteren, med erfaring fra Ulstein Group, belyser betydningen av beslutningsstøtte og datainnsikt for å nå bærekraftsmål. Han fremhever også hvordan riktig bruk av data og digital teknologi kan akselerere overgangen til grønnere praksiser i industrielle sektorer. Dette innebærer å optimalisere prosesser og ressursbruk gjennom avansert dataanalyse, noe som understreker behovet for et tett samarbeid mellom teknologer og beslutningstakere for å implementere effektive løsninger.
Selv om teknologisk innovasjon og bærekraftige praksiser kan virke overveldende, krever effektiv implementering av disse løsningene omfattende samarbeid på tvers av fagfelt. For å utnytte for eksempel kunstig intelligens fullt ut innen naturvitenskap, må forskere fra ulike disipliner samarbeide tett for å integrere og tilpasse teknologien etter spesifikke behov og begrensninger innen hvert felt.
På slutten av hver artikkel har vi nå lagt inn et diskusjonsforum der du kan sende spørsmål eller kommentarer til forfatter og andre involverte.
Hele boka og enkeltkapitlene kan lastes ned her.
Styret og ansatte i NTVA hadde strategisamling 3. juni og dette var et viktig skritt for å skape en felles forståelse og enighet om våre ambisjoner, mål og fokusområder for de kommende årene. I løpet av samlingen ble det lagt spesiell vekt på utforming av strategier for å øke mangfoldet i akademiet og styrke vår satsning på NTVA Industrielt råd. Vi ser frem til tiden fremover med fornyet fokus og engasjement, og til å videreutvikle NTVA som en sentral aktør i det norske samfunnet for teknologi og naturvitenskap.
I nyhetsbrevene våre fremover ønsker vi å bli litt bedre kjent med de ulike styremedlemmene våre. Neste person ut er visepresident Kristin Flornes.
Kristin Flornes er sivilingeniør fra Institutt for matematiske fag ved NTNU og dr.ing. (1998) fra samme institutt. I tillegg tok hun en Master i teknologiledelse i 2021 ved NTNU og NHH. Med over 25 års erfaring fra forskning og teknologiutvikling innenfor olje og gass, fornybar energi og elektrifisering, har hun blant annet arbeidet med seismiske data i Schlumberger, markedsanalyse for det nordiske kraftmarkedet i Point Carbon (nå LSEG), og hatt prosjektledelsen for større forskningsprosjekter innen C02-fangst, økt oljeutvinning og reservoarsimulering i forskningsinstituttet NORCE (tidligere IRIS).
Fra 2021 til 2024, har Kristin arbeidet med tidlig fase innovasjon og forretningsutvikling i Eviny, det største energi- og teknologiselskapet på Vestlandet. Her har hun jobbet med satsinger innenfor bærekraftsrapportering, elektrifisering og forbrukerfleksibilitet og vært sentral i etableringen av to nye oppstartsbedrifter delvis eid av Eviny.
Kristin har lang erfaring med styrearbeid ioffentlig og privat virksomhet og har vært styreleder i Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (DIKU) og i det nyetablerte batteri og ladeselskapet Ayond.
Fra juni 2024 går Kristin over i en ny rolle som konserndirektør for energi og teknologi i NORCE.
Om NTVAs rolle i årene fremover sier hun dette:
Vitenskapsakademiet har en viktig rolle som uavhengig formidler av faktabasert kunnskap. Med den nye strategien som legger opp til en mer utadrettet og aktiv rolle for akademiet ser jeg frem til å arbeide med rekruttering og legge til rette for at medlemmer av akademiet kan bidra mer aktivt i akademiets arbeid. Industrien og medlemsbedriftene i akademiet har en svært viktig rolle i akademiets arbeid med den nye strategien. Jeg ser frem til å arbeide sammen med partnerne og industrielt råd for å realisere akademiets nye fremme forståelse for og bruk av teknologi i samfunnet.
NTVAs ærespris, arrangement i mars og podcast om kjernekraft
Tips om podcaster, interessante arrangementer og dypdykk i et kapittel fra boka 'Bærekfraft og...
Det er ingen kommentarer her enda.
Du må logge inn for å kommentere.